Waarom training?

Mobiele arbeidsmiddelen zoals heftrucks, hoogwerkers en verreikers maar ook andere zwaar materieel moeten worden bediend door werknemers die daartoe een specifieke deskundigheid bezitten. 

Dit betekent dat u bedieners, chauffeurs en operators moet (laten) opleiden om het zwaar materieel veilig en goed te kunnen bedienen en besturen. De werkgever moet aan kunnen tonen dat de opleiding gegeven en getoetst is.

Het is mogelijk om de bedieners, chauffeurs en operators binnen het bedrijf op te leiden. De werkgever zorgt zelf voor de inhoud en uitvoering van de opleiding, inclusief de toetsing of de chauffeur daarna voldoende deskundig is om het zware materieel te bedienen en besturen.

Bedrijven die intern geen of slechts beperkte opleidingsmogelijkheden hebben, wordt geadviseerd deze opleiding uit te besteden aan een externe partij die over de benodigde specialisatie beschikt.

Vanuit kostenoogpunt is het misschien voordeliger om intern op te leiden, maar hier staat wel een risico tegenover. Bij een ernstig ongeval met bijvoorbeeld een heftruck, kunnen partijen als de Arbeidsinspectie en de verzekeringsmaatschappij het interne opleidingsprogramma mogelijk als onvoldoende beoordelen. Daardoor is het oorspronkelijke kostenvoordeel snel voorbij.

Rob Trainingen en advies biedt u de instructie en toetsing incompany en op maat aan. Ook kunt u bij een goed opleidingsinstituut terecht, die ook regelmatig een beroep op mij doen om de training op hun locatie te verzorgen.

Uitbesteden aan een goed opleidingsinstituut, inclusief een periodieke opfriscursus, betekent inkopen van een kwalitatief goed opleidingsprogramma. Zo’n programma maakt medewerkers voldoende deskundig om veilig het zware materieel te bedienen en besturen.

Dit is uit een onderzoek van IPAF.